Gutenberg: nieuwe editor voor WordPress

Zeer binnenkort, bij de lancering van WordPress 5, krijgt het programma een nieuwe editor. Dit zal een grote verandering teweeg brengen in de manier waarop je werkt.

De editor is het hart van het programma: hier maak je immers je content, de teksten en afbeeldingen ga je hier plaatsen. De nieuwe editor, met de naam “Gutenberg”, gaat het werken met WordPress echter drastisch veranderen. Het gaat namelijk niet enkel om het invoeren van tekst. In drie stappen zal Gutenberg WordPress omvormen naar een moderne, intuïtieve omgeving waar je naast teksten ook de vormgeving van je pagina aan kunt passen.

Focus op blokken

Een aantal blokken van de editor

Had je vroeger een leeg vlak als editor, nu kies je een blok, zoals een kop, paragraaf of afbeelding. Idee is, dat je de focus beter bij dat ene onderdeel kunt houden. En dat de content ook dichterbij blijft. Het invoegen van een afbeelding bijvoorbeeld is een stuk intuïtiever: je ziet meteen de opties, zoals uitlijning en onderschrift toevoegen. Je sleept zelfs een afbeelding gewoon vanuit je desktop de editor in!

Opties onder handbereik

Via een uitklapmenu heb je allerlei opties van een blok onder handbereik:

blok opties

Je kunt blokken dupliceren, naar boven of onder schuiven, maar je kunt ook nog rechtstreeks HTML invoegen. Dit zet het blok wel om naar een HTML-blok, wat in principe hetzelfde werkt als de klassieke editor.

De meest opmerkelijke actie is hier: “Voeg toe aan herbruikbare blokken”: je kunt nu dus content maken die je in andere berichten of pagina’s makkelijk weer invoegt. Dit maakt het kopieren en plakken van stukken inhoud van de ene naar de andere pagina een stuk eenvoudiger.

Nieuwe blokken

Maar dit brengt in feite nog niets nieuws, op een andere manier doen we dit nu ook.  Gutenberg gaat echter verder, en maakt bijvoorbeeld het invoegen van externe content makkelijker:

externe content toevoegen

Via “nieuw blok invoegen” krijg je de optie om vanuit talloze sociale media platformen content toe te voegen. Dit kan nu weliswaar ook, maar dit werkt via ene moeilijk te vinden optie die verre van voor de hand liggend is. Met de nieuwe editor ligt het allemaal onder handbereik. 

Makkelijk content invoegen

Blokken invoegen kun je vanaf verschillende plaatsen, zoals bovenin links van het scherm.  In onderstaande afbeelding zie je de verschillende categorieën. 

Allereerst zullen de blokken die je meest gebruikt, bovenin worden verzameld. We hebben nu de algemene blokken gezien, en de categorie “insluitingen”. Maar er is meer. Via “opmaak” kun je nu eenvoudig kolommen toevoegen aan je bericht, en via “widgets” verwijzingen naar de nieuwste berichten of bericht-categorieën. 

De toekomst

Dit is nog maar stap één van het project Gutenberg. De bedoeling is, dat in fase twee het maken van pagina templates mogelijk wordt (de verschillende lay-outs voor pagina’s die je nu in de meeste templates enkel bij “pagina’s zult aantreffen), en in fase drie het maken van complete site lay-outs. 

Bedenkingen

Zijn er ook bedenkingen? Jawel, die heb ik zeker. KIjk maar eens naar deze afbeelding:

Bij het bewerken van een blok krijg je aan de rechter kant van het scherm allerlei opties om het blok te bewerken. Zo kun je de grootte van het lettertype aanpassen, kleuren toevoegen voor de achtergrond, enzovoorts…

Dit is natuurlijk heel handig en maakt het makkelijk voor iedereen, maar…. is dit wel de juiste werkwijze? Dit is wat we noemen “inline opmaak”, dus opmaak recht op een stuk tekst. In de laatste 15 jaar hebben we nu juist een ontwikkeling gezien die het scheiden van content en opmaak tot grootste goed heeft verheven, en niet zonder reden! Als een editor nu mensen gaat verleiden om “makkelijk” opmaak toe te gaan passen op afzonderlijke blokken, dan gaan we weer terug naar af! 

Want stel bijvoorbeeld dat je de tekstgrootte van je berichten eigenlijk iets groter wilt hebben, en je gaat dat hier bij elke paragraaf in elk bericht zo instellen, wat dan als je dat later aan wilt passen? Dan moet je dat bij elk bericht weer aan gaan passen? Dat zou ons terug brengen naar 1997! Het zet ook de deur wagenwijd open voor allerlei aanpassingen op gebruikers niveau die je eigenlijk helemaal niet wilt. Zoals dit blok, met grotere tekst en oranje achtergrond. Heel makkelijk te doen nu, maar lelijk en compleet in strijd met de opmaak van de rest van de site…

Het is goed om de minder technisch onderlegde gebruiker mogelijkheden te bieden, maar het moet wel gebeuren met de bestaande “beste praktijk richtlijnen” voor ogen! Dus wat we hier zien is wel een bron van zorg. 

De komende tijd gaan we alle mogelijkheden van de editor nader bekijken en zul je hier ook video’s van terug zien, hou het in de gaten!

Plaats een bericht

  • (wordt hier niet vertoond)


7 × = vijfendertig